Riet

Riet is een natuurproduct. Overal langs de waterkant van een rivier, plas of sloot kun je riet vinden. Echter is niet al het riet geschikt voor dakbedekking. Een goede kwaliteit riet is éénjarig riet. Dit riet heeft stengels die recht, taai, hard, schoon en glad zijn taps toelopend van aardeinden naar top en er mag een pluimpje aanzitten. Blad of andere vervuiling mag er niet in voorkomen. De rietstengel moet niet te fijn of te grof zijn. Rietvelden dienen elk jaar gemaaid te worden, anders kun je geen eenjarig riet verkrijgen. Tevens dient riet goed en droog opgeslagen te worden.

Er is in Nederland meer vraag naar riet dan er aanbod is. Daarom komt er ook veel riet uit het buitenland, bijvoorbeeld Oostenrijk, Roemenië, Turkije, Oekraïne en zelfs uit China. Elk type dak heeft qua lengte zijn eigen soort riet nodig. De rietdekker weet welk riet geschikt is voor uw dak.

Riet - een natuurlijk materiaal

Waarom riet?

U wilt een rieten dak of gevelbekleding, omdat het meerwaarde en een mooie karakteristieke uitstraling aan uw woning geeft. Dit is direct het grootste voordeel van rieten dak- of gevelbekleding en vaak reden genoeg om voor een dergelijk dakbedekking of gevelbekleding te kiezen. U wilt echter objectief geïnformeerd worden en daarom zetten wij voor u de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:

  • Een prachtige karakteristieke uitstraling
  • Leidt tot meerwaarde
  • Duurzaam en verantwoord
  • Goede isolatiewaarde in geval van schroefdak

Nadelen:

  • Onderhoud vereist voor een langere levensduur

Een bewuste keuze

Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal en het heeft een aantal bijzondere, zeer positieve eigenschappen. De isolerende werking van riet is zeer goed. Dit komt mede door de holle stengels, waardoor er een stilstaande luchtlaag gecreëerd wordt.

Niet alleen isoleert het in de winter, door deze eigenschap houdt het in de zomer de warmte buiten! Door deze eigenschap past een rieten daken zeer goed bij een energiezuinige woning. Een rieten dak is zelfs geschikt voor een zogenaamd ‘passiefhuis’.

Jarenlang plezier

Een rieten dak gaat jaren mee. De levensduur wordt mede bepaald door de architectuur: hoe stijler, des te beter voor het dak. Een vlakker gedeelte in het dak (bijvoorbeeld een dakkapel), zal ook eerder versleten zijn, omdat het water hier niet zo snel afloopt. De ligging van een huis en de mate van begroeiing van bomen kunnen ook een negatief effect hebben op de levens duur, omdat het dak hierdoor slecht kan drogen.

Ook het vakmanschap en het onderhoud spelen een belangrijke rol. Uw dak gaat minimaal 25 jaar mee, echter zijn daken van 40 jaar of meer oud geen uitzondering!

Maakt u zich geen zorgen over de afvalstroom, wanneer uw dak aan vervanging toe is! Het riet dient als brandstof in energiecentrales of als meststof: met een rieten dak bent u groen bezig!

Verzekering en brandveiligheid

Het is een fabel dat een rieten dak niet te verzekeren is, of dat het enorm duur zou zijn. Een goed gedekt rieten dak is brandveilig en daarom qua premie net zo duur als het verzekeren van een huis met een pannendak. Er is een speciale verzekering in het leven geroepen: een product van Van Lanschot Chabot in samenwerking met de Vakfederatie Rietdekkers, waarmee uw woning afdoende verzekert. U leest meer over deze Rietpolis op de website: www.rietpolis.nl en op de pagina ‘Vraag & Antwoord‘.

Brandveiligheid van een rieten dak

Wilt u zich verdiepen in de brandveiligheid van een rieten dak? Bijvoorbeeld met betrekking tot de verschillen tussen een traditioneel gedekt dak en een schroefdak? Of over de mogelijke preventietechnieken die beschikbaar zijn? Bezoekt u dan de webpagina van de Vakfederatie. Door hier te klikken navigeert u direct naar de deelpagina waarin het onderwerp ‘brandveiligheid‘ uitgebreid besproken wordt.